“CONFONDRE PLAER AMB FELICITAT ENS FA DESGRACIATS”

A La Contra de la Vanguàrdia del divendres 13 de novembre de 2020, Robert Lustig, neuroendocrinòleg, de la universitat de San Francisco explica a Lluís Amiguet que està dissenyant un model del sistema límbic, el que converteix les nostres emocions en accions, per curar disfuncions neuroendocrinològiques.

Ens parlar dels neurotransmissos implicats en la recerca del plaer (dopamina) i de la felicitat (serotonina), o benestar. Sembla que estan en oposició una i altre.

El que es desprèn de l’entrevista és l’ésser humà busca d’una manera o d’una altra, com trobar o retrobar el benestar propi, necessari per enfrontar-nos als reptes que ens planteja la vida i per reequilibrar-nos després dels entrebancs que hi trobem. Sembla que el ritme de vida més accelerat de la societat actual ens fa esperar una resposta immediata, en la recerca del nostre benestar. Així que accions tan saludables com menjar, beure, el sexe, l’esport…, esdevingui necessitats immediates i indispensables, convertint-se en adiccions.

I què ho fa que passi això?

Els neurotransmissos!

La dopamina se segrega de manera immediata proporcionant un plaer o satisfacció ràpida perquè produeix una excitació de les neurones, que per mantenir-la, requereix que l’estímul també es mantingui. Així que si no en som conscients, poc a poc podem caure en una adicció.

La serotonina funciona de manera complementària. És a dir, si augmenta la dopamina, la serotonina disminueix i a l’inrevés. La serotonina se segrega quan experimentem una situació de calma, de relaxació, que també és plaent, però no s’hi arriba de manera ràpida. Els estímuls que la produeixen són les percepcions i sensacions de benestar i calma, ja siguin interns o externes: gaudir d’una conversa, passejar per un bosc, tenir cura d’un mateix…, i es dona de manera natural en l’estadi previ a dormir. El benestar que produeix és més durador.

En aquests temps que ens toca viure sembla que cobra importància fer la recerca personal del benestar amb consciència plena. Per això us convidem a llegir l’entrevista que li fan a Robert Lustig a la Contra, on explica la seva experiència més àmpliament: “Confondre plaer amb felicitat ens fa desgraciats”.

Esperem que us agradi i, sobretot, que us sigui útil en la recerca del BENESTAR/FELICITAT!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s