HEM FET UN TE PER PARLAR DELS TRASTORNS DE CONDUCTA ALIMENTÀRIA

El passat dimarts 8 de juny ens vam trobar, en una sessió virtual, unes vint-i-cinc persones, per compartir una estona de la tarda per parlar dels Trastorns de conducta alimentària (TCA).

Vam tenir el goig de comptar amb la Marina Fàbrega (psiquiatra) i l’Estela Valdivia (pedagoga), de l’Equip de Trastons de Conducta Alimentària de Sant Joan de Déu.

Valorem molt positivament la trobada pel clima que es va crear i la participació amb aportacions i preguntes que van enriquir molt aquest Fem un te.

L’interès de les persones que van omplir el formulari per anaven al voltant de tres grans temes: la prevenció, les alertes i el circuit a seguir si es detecta una situació de risc.

Exposem algunes de les idees que es van plantejar

No ens va sorprendre, però això no ho fa menys alarmant, que el TCA es dóna en 1 noi de cada 10 i en 9 noies de cada 10!!!

Es considera un traston psicològic, per això es tracta des de l’àmbit de la salut mental.

Sembla que hi ha múltiples factors de risc. Cal distingir entre allò que predisposa (factors més profunds relacionats amb la personalitat, l’entorn familiar, el moment evolutiu…) i el que precipita (el confinament, una gastroenteritis, esports d’exigència estètica…)

La prevenció dels TCA s’ha de donar des de la primera infància tant des de la família, com des de l’escola, dos agents molt importants en la prevenció i en el seguiment dels TCA. Tots els adults som referents, i com a tals, models. Hem de revisar la nostra coherència entre el que diem que és saludable, correcte i allò que fem. Ens trobem en una societat que valora i reforça positivament que algú estigui prim, o quan algú s’aprima, perquè es considera que el que està bé és ser prim. així que, sense voler, estem “dient” que tots els cossos que no són prims ja no estan bé. També s’associa fàcilment estar prim a ser saludable. A més, sovint el llenguatge que fem servir ens delata i transmetem valors contradictoris a l’hora d’educar els nostres infants. Acceptar la diversitat de cossos no és gens fàcil, per posar un exemple, des de la mirada d’una dona que està en plena “operació biquini” que el que vol és estar més prima perquè, suposadament, estarà més bonica o més sana, però en podríem posar molts més.

Estem en una societat en que la imatge té un alt valor. Prevenir implica ser valents i valentes per començar enfrontant-nos amb la feina d’acceptar els nostres cossos i estimar-nos tal com som. Aquesta seria la millor prevenció dels TCA i d’altres malestars, tenir una autoestima ben construida per tal que els nostres infants tinguin uns bons referents per construir la seva.

Deixem aquí algunes idees pràctiques que ens poden ser útils en les relacions amb els infants:

  • No utilitzar mai el menjar com a càstig o premi.
  • Estar alerta amb comentaris que fem en relació a la diversitat de cossos de les persones que veiem, ja sigui en directe, o quan estem mirant imatges a les xarxes, on hi ha una selecció del “bo i mllor” o dels “models a seguir”.
  • Estar alerta, especialment, amb el que diem de manera espontània sobre el nostre propi cos.
  • En família, aprofitar un dels àpats del dia per fer-lo junts i poder convertir-lo en un espai de confiança, on puguin fluir les emocions i on consolidar hàbits alimentaris saludables de manera conjunta.

Es fa molt difícil de resumir tot el que va anar sorgint al llarg de la tarda, per això, us convidem, si és del vostre interès, escoltar l’audio de la trobada, que segur no us decebrà.

Aquí teniu l’enllaç de l’audio per a escoltar a l’Estela i a la Marina i a les persones que van participar del Fem un te. (Queda una mica tallada la presentació de l’Estela Valdivia a l’inici)

I, a continuació hi ha els LINKS, que són sobretot de prevenció, que ens han passat la Marina i l’Estela :

https://www.acab.org/es/prevencion/

https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/t/trastorns_conducta_alimentaria/

https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/t/trastorns_conducta_alimentaria/Campanya-Implicat/

https://www.som360.org/ca/blog/sospites-alumne-pot-tenir-trastorn-conducta-alimentaria

file:///C:/Users/marin/OneDrive/Documents/SJD/tca/acompanyar_apats_escola_familia.pdf

file:///C:/Users/marin/OneDrive/Documents/SJD/tca/Implicat.pdf

Volem agrair a les persones que van participar d’aquest Fem un te que van fer que fos una sessió molt rica i interessant i a la Marina i l’Estela per guiar de manera excel·lent la trobada.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s