Xerrada-taller sobre “Prevenció de les relacions abusives” amb Vicki Bernadet

IMG_2541Xerrada-taller sobre “Prevenció de les relacions abusives”
amb Vicki Bernadet

El passat dimarts 28 de març el Departament d’Orientació va organitzar una nova trobada de “ Fem un te?”. Aquest cop, però, tot plegat era ben diferent, només es va respectar l’horari, en efecte la convocatòria era a les 5.
El tema de la xerrada-taller era la Prevenció de les relacions abusives, a càrrec de la Vicky Bernadette. La Fundació, que porta el seu nom, va ser creada l’any 1997, amb l’objectiu que infants víctimes d’abusos no haguessin de viure, com li va passar a ella, la incomprensió i les dificultats que es troben al seu voltant quan fan el pas valent d’explicar les seves vivències, silenciades en el moment de patir-les i… qui sap quant de temps més.

Els objectius principals de la xerrada eren, entre altres, els de definir conceptes relacionats amb les relacions abusives i dotar d’eines de detecció i prevenció com a indicadors d’alerta. Tot partint de la idea que “No es pot prevenir allò que desconeixem” i donant la informació més rellevant per poder fer una millor prevenció d’actes abusius a la infància.
Ens vam trobar una trentena de persones interessades en el tema: pares, mares, mestres, …amb la intenció de poder tenir indicis, indicadors per a poder fer treball de prevenció.
Davant la sorpresa de tots els assistents la Vicki Bernadet va anar desgranant les dades:
Quin tant per cent de la població pateix abans dels 17 anys? En general els assistents no en tenim ni idea, ens movem per percepcions.
23% de nenes (1 de cada 4 ) i un 15% ( un de cada 7)nens.
Per què no ho sabem?
No ens identifiquem amb la part estadística. Només ho fem com a societat, no de manera individual.Un 90% dels infants noten que se senten més segurs callant que parlant.

D’aquests entre el 80 i el 85 % són entre persones interfamiliars o d’entorn molt proper. Més del 60% no rebran ajuda de ningú. Un 90% no diran res durant la seva infància. Hi ha per tant un 10% de nens que mai en parlaran, que mai destaparan el cas.
Actualment aquesta Fundació compta amb una seu a Barcelona i una altra a la Comunitat Autònoma d’Aragó.

Us recomanem visitar la web de la Fundació (http://www.fbernadet.org/la-fundacio/),si encara no ho heu fet, on es pot veure l’excel·lent labor que fan.

Deixa un comentari